Incl. BTW.Excl. BTW.

Kom je bij ons werken? Bekijk hier de vacatures.

CO2 rapportage verplicht: hoe werkt dat eigenlijk?

CO2 rapportage verplicht: hoe werkt dat eigenlijk?

Bijna de helft van de CO2-uitstoot komt van personenmobiliteit door woon-werkverkeer en zakelijke ritten, oftewel werkgebonden personenmobiliteit. Om deze uitstoot aanzienlijk te verminderen heeft de overheid het ‘besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’ ingevoerd. Dit besluit verplicht werkgevers met 100 of meer werknemers om jaarlijks te rapporteren over hun werkgebonden personenmobiliteit. Deze verplichting gaat in op 1 juli 2024. Benieuwd wat dit voor jou als werkgever betekent? Lees dan verder.

Twee rapportageopties voor werkgevers

Als werkgever kun je kiezen uit twee opties voor de rapportage. Je kunt gegevens over heel 2024 indienen, of kiezen voor een halfjaarrapportage voor 2024. Vanaf 2025 is het echter verplicht om jaarlijks over het hele jaar te rapporteren.

Wat moet je rapporteren?

De overheid wil inzicht in:

 1. Het totale aantal kilometers dat werknemers jaarlijks afleggen voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer.
 2. De jaarlijks gereden kilometers per vervoersmiddel en brandstoftype.

Waarschijnlijk kun je de meeste gegevens uit je huidige administratie halen. Het is niet nodig om zelf de CO2-uitstoot te berekenen of verslag te doen van je mobiliteitsbeleid.

Stappen voor de rapportage

Je dient je gegevens in via het online formulier op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het formulier berekent automatisch de CO2-uitstoot. Hier is een handige handleiding beschikbaar die stap voor stap uitlegt wat je moet doen en welke gegevens je nodig hebt. Het RVO schat dat het invullen minder dan een uur duurt, mits je de benodigde gegevens bij de hand hebt. Hieronder een beknopt overzicht van de stappen die je moet volgen:

 1. eHerkenning Aanvragen:
  • Ga naar eHerkenning.nl en kies een leverancier.
  • Dien een aanvraag in met de volgende gegevens:
   • KvK-nummer en -naam van je organisatie
   • Persoonsgegevens voor eHerkenning
   • E-mailadres en telefoonnummer van de persoon die eHerkenning gaat gebruiken
   • Kopie identiteitsbewijs van wettelijke vertegenwoordigers (indien eerste aanvraag)
  • Accepteer de voorwaarden en voltooi de aanvraag.

Binnen 5 werkdagen ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord via e-mail. Wij raden aan om het wachtwoord direct te veranderen.

 1. Inloggen op Mijn RVO:
  • Maak een gebruikersprofiel aan.
  • Controleer en vul de benodigde gegevens in.
  • Sla je profiel op.

Leasevloot en wagenpark

Heb je een leasevloot of een eigen wagenpark? Volg dan het stroomschema voor gegevensverzameling. Afhankelijk van de beschikbare data, kun je de kilometers per vervoersmiddel en brandstof uitsplitsen naar zakelijk en niet zakelijk gebruik. Dit kan via ritregistratie of, indien dat niet mogelijk is, via de forfaitaire methode.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je voldoet aan de nieuwe regelgeving en draag je bij aan de reductie van CO2-uitstoot.

Copyright © 2024 - Blankert Shortlease

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing