Het rijden van een leaseauto houdt in dat u alle zorgen uit handen genomen worden. Dat betekent onder meer dat de verzekering van de auto door de leasemaatschappij – Blankert Shortlease – wordt geregeld. Het houdt ook in dat de verzekering, evenals de auto, dus niet op uw naam staat. Maar hoe zit het dan met de groene kaart? Moet u deze verplicht bij u hebben?
In Nederland is dit niet verplicht, maar in het buitenland soms wel. Daarnaast is het sowieso verstandig om de kaart standaard in de auto te hebben liggen. De groene kaart is namelijk in heel de EU geldig en is het bewijs dat de auto waarin u rijdt verzekerd is. Stel dat u in het buitenland bij een ongeval betrokken raakt en bij overhandiging van uw rijbewijs aan de politie blijkt dat de auto niet op uw naam staat, blijkt uit de groene kaart al gauw hoe de vork in de steel zit. Hebt u deze niet bij u en is er bijvoorbeeld ook nog eens sprake van een taalbarrière, dan kan het een flinke opgave worden om uit te leggen hoe het zit met uw leaseauto en de verzekering.
Buiten de EU vaak wél verplicht
In veel landen buiten de Europese Unie is de groene kaart wel verplicht en kan het u echt behoorlijke problemen opleveren wanneer u deze niet bij u heeft. Denk bijvoorbeeld aan landen als Marokko, Turkije en Tunesië: populaire vakantielanden onder Nederlanders. Heeft u hier de kaart niet bij u en wordt hiernaar gevraagd? Dan bestaat de kans dat de plaatselijke autoriteiten de auto tijdelijk in beslag nemen, totdat ze hebben uitgezocht hoe het zit met de verzekering van de auto. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de meeste landen uit de voormalige Balkan.