Incl. BTW.Excl. BTW.

Kom je bij ons werken? Bekijk hier de vacatures.

Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

Wanneer u zakelijk een auto shortleast en deze ook privé gebruikt – minimaal 500 km per jaar – dient u bijtelling te betalen. Dit is zowel het geval als u ondernemer bent als wanneer u via uw werkgever een auto zakelijk least. De bijtelling is een fictief bedrag dat bij uw fiscaal inkomen wordt opgeteld en waarover u belasting moet betalen. De leaseauto die ook privé gebruikt mag worden, wordt namelijk gezien als een vorm van loon in natura.

Hoe bepaal ik de hoogte van de bijtelling?

Om uit te zoeken hoeveel bijtelling u zult gaan betalen zijn drie zaken van belang: de cataloguswaarde van de leaseauto, de hoeveelheid CO2-uitstoot/het type brandstof en de hoogte van uw jaarsalaris. De cataloguswaarde van de auto wordt namelijk als uitgangspunt genomen. In de meeste gevallen wordt hierover een bijtelling berekend van 22%, tenzij de auto (volledig) rijdt op elektriciteit of waterstof. Dan is het percentage 4%. Het getal dat hieruit voortvloeit wordt opgeteld bij uw fiscale jaarsalaris en afhankelijk van in welke belastingschijf u daarmee belandt, betaalt u hierover 36,65 tot 51,75% inkomstenbelasting.

Een rekenvoorbeeld

Om bovenstaande te illustreren geven we u hierbij een voorbeeld. Stel: u least via uw werkgever een auto met een cataloguswaarde van 25.000 euro. Daar uw werkgever duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, is dit een elektrische auto. Het bijtellingspercentage van 4% is zodoende van toepassing. Het bedrag dat zodoende bij uw jaarsalaris wordt opgeteld is 25.000 x 0,04 = €1.000. Op maandbasis komt dit neer op €83,33.

U verdient op jaarbasis €35.000 bruto. Daarmee valt u in de derde belastingschijf (€34.300 tot €68.507), wat gelijkstaat aan een belastingpercentage van 38,1%. Maandelijks betaalt u zodoende 83,33 x 0,381 = €31,75 aan fiscale bijtelling. U kunt dit bedrag overigens verlagen, door met uw werkgever een maandelijkse eigen bijdrage af te spreken. In sommige situaties kan dit voordelig zijn. Een eigen bijdrage kan ook gevraagd worden wanneer u een duurdere auto wilt leasen dan het maximale budget van uw werkgever voorschrijft.

Shortlease aanbod

Copyright © 2024 - Blankert Shortlease

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing