Incl. BTW.Excl. BTW.

Kom je bij ons werken? Bekijk hier de vacatures.

Wanneer is er sprake van shortlease zonder bijtelling?

Wanneer u een auto van de zaak rijdt, moet u – ook bij shortlease – bijtelling betalen. Er zijn echter ook situaties waarin u dit niet hoeft te doen. Dit is het geval wanneer u minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt of een eigen bijdrage betaalt aan uw werkgever. Bij particulieren is er géén sprake van bijtelling. Wel betaalt u BTW.

Wat is bijtelling?

Er is sprake van bijtelling wanneer u een zakelijke auto ook voor privéritten gebruikt. Dit wordt door De Belastingdienst namelijk gezien als loon in natura. Hierover moet – net zoals bij uw brutoloon – belasting geheven worden. Het bedrag dat ze hiervoor gebruiken is onder andere afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2- uitstoot van de auto. Hoe zuiniger de auto is, hoe lager het bijtellingspercentage wordt.

Voorkom bijtelling bij een zakelijke shortlease

Natuurlijk wilt u als zakelijke rijder zo min mogelijk kosten maken. Maar hoe voorkomt u dat u bijtelling over uw shortlease moet betalen? Er zijn twee mogelijkheden:

1. minder dan 500 kilometer

De plicht tot het betalen van bijtelling vervalt, wanneer u de zakenauto niet tot nauwelijks voor privédoeleinden gebruikt. De grens ligt op 500 kilometer op jaarbasis. De werkgever kan in dat geval een Verklaring Geen Privégebruik Auto aanvragen bij de Belastingdienst. Hiermee vrijwaart hij of zij zich voor eventuele kosten. Als werknemer moet u vervolgens aantonen dat u inderdaad minder dan 500 kilometers per jaar privé rijdt. Dit vergt een nauwkeurige kilometerregistratie, waarbij u het volgende moet bijhouden:

  • Datum;
  • Begin- en eindstand kilometerteller;
  • Vertrek- en aankomstadres;
  • Route;
  • Privé of zakelijke rit.

Combineert u een zakelijk rit met een privé aangelegenheid? Dan moet u het aantal kilometers dat u hiervoor moet omrijden apart noteren.

2. een eigen bijdrage

De werkgever kan u ook vragen om een eigen bijdrage voor uw privékilometers. Deze kan in mindering worden gebracht op de bijtelling. Hierbij is het echter belangrijk dat uw werkgever duidelijk aangeeft waar deze bijdrage voor bedoeld is. Ook mag de bijtelling over het hele jaar bekeken niet negatief uitvallen.

Geen bijtelling bij een particuliere shortlease

Gaat u als particulier een shortlease aan? Dan bent u geen zakelijke rijder en hoeft u dus geen bijtelling te betalen. Wel betaalt u BTW.

Meer informatie over bijtelling?

Bijtelling is en blijft een lastig onderwerp. Wilt u meer weten over bijtelling en hoe deze bij uw shortlease berekend wordt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kan door te bellen naar 038-7200 880 of door ons contactformulier in te vullen. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Shortlease aanbod

Copyright © 2024 - Blankert Shortlease

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing