Incl. BTW.Excl. BTW.

Kom je bij ons werken? Bekijk hier de vacatures.

Kan ik als zzp’er beter zakelijk of private leasen?

Het lijkt wellicht vanzelfsprekend dat een zakelijke leaseauto de beste of zelfs de enige optie is wanneer u als zelfstandig ondernemer op zoek wilt naar een leaseauto. Echter, in sommige situaties kan het gunstiger zijn om voor private lease te kiezen. De afweging is vergelijkbaar met het aloude benzine-of-diesel-vraagstuk. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, waarbij er een bepaald omslagpunt is, vanaf waar het één voordeliger is dan het ander.

De voor- en nadelen van zakelijk leasen

De keuze voor een zakelijk leasecontract heeft als grote voordeel dat de btw die u over het leasebedrag aftrekbaar is. Dat wil dus zeggen dat u ieder kwartaal een aanzienlijk bedrag mag aftrekken van de te betalen voorbelasting. Daarentegen betaalt u voor het privégebruik van uw leaseauto bijtelling, wanneer u jaarlijks meer dan 500 privékilometers maakt. Een aantal dat u natuurlijk al gauw zult bereiken.

De voor- en nadelen van private leasen

Kiest u ervoor om de auto als privépersoon te leasen, dan heeft u van de bijtelling geen last. Maar omdat de auto geen onderdeel uitmaakt van uw bedrijf, zijn de kosten ook niet aftrekbaar. Dit geldt voor zowel het maandelijkse leasebedrag als de brandstofkosten. Wel mag u uzelf voor zakelijke ritten een kilometervergoeding toekennen van 19 cent per kilometer. Hiervoor dient u een sluitende kilometerregistratie bij te houden, wat weer een nadeel is ten opzichte van zakelijk leasen.

Waar ligt dan het omslagpunt?

De btw en bijtelling zijn dus de belangrijkste factoren die een rol spelen bij de keuze tussen zakelijk of privé leasen. Hierop van invloed zijn weer de waarde van de auto en het aantal kilometers dat u rijdt. Als vuistregel kunt u aanhouden dat zakelijk leasen aantrekkelijk is wanneer u veel privékilometers maakt. U betaalt immers een vast bedrag aan bijtelling, dat afgezet tegen het aantal privékilometers relatief laag is wanneer u de auto veel privé gebruikt.

Gebruikt u de auto echter vrijwel alleen zakelijk? Dan is private lease wellicht een beter idee, omdat u dan een relatief hoog bedrag aan bijtelling vermijdt en tegelijkertijd nog wel gebruik kunt maken van een kilometervergoeding van 19 cent, die u van uw winst kunt aftrekken.

Meer weten over de verschillen tussen privé- en zakelijke shortlease? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 038-7200 880 of een email te sturen naar info@blankert.nl.

Shortlease aanbod

Copyright © 2024 - Blankert Shortlease

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing