Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt en de technologie ontwikkelt zich snel. Met die ontwikkeling neemt ook de gemiddelde actieradius van elektrische auto’s steeds verder toe. De actieradius van een EV geeft aan hoeveel kilometers je met een elektrische auto kunt rijden op een volledig geladen accu, zonder deze tussentijds te laden. Toch wel een dingetje dus!
Zoals je wellicht weet is de daadwerkelijke actieradius van een EV afhankelijk van een hoop verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden, maar ook de persoonlijke rijstijl van de bestuurder. Hoe dat precies zit en wat je zelf kunt doen om het maximale uit je accu te halen, dat vertellen we je in deze blog.
De invloed van het weer
De buitentemperatuur beïnvloedt het rijbereik van je EV. Nu langzaam maar zeker de herfst in zicht komt en de temperaturen dalen, verwacht je misschien dat dit nadelig is voor de actieradius. Tòch kan het voorkomen dat je op een mooie herfstdag een stuk verder komt op een acculading dan op een zomerse dag, al komt dat vooral doordat de airco dan vaak een paar tandjes lager staat. De ideale temperatuur voor een accupakket ligt doorgaans tussen de 10 en de 35 graden. Als de temperatuur van de accu hoger of lager ligt, moet deze gekoeld dan wel verwarmd worden en dat kost energie.
De luchtweerstand heeft ook invloed op de actieradius. Hoewel deze voor het grootste gedeelte wordt bepaald door het aerodynamisch ontwerp van de auto (de lijnen, vormen en hoeken in het ontwerp) en de snelheid waarmee je rijdt, spelen ook de weersomstandigheden een rol. Bij een lagere temperatuur is de lucht dichter, wat ervoor zorgt dat de luchtweerstand wordt versterkt. Van het tegenovergestelde is sprake naarmate de temperatuur hoger wordt.
8 tips om het elektrische rijbereik te optimaliseren
De weersomstandigheden hebben we niet voor het uitkiezen, maar gelukkig kun je zelf veel doen om meer uit de actieradius van je EV te halen. Wij hebben acht praktische tips voor je op een rijtje gezet.
1. Beperk je snelheid
Je snelheid matigen is niet alleen een stuk veiliger; het is ook veel voordeliger voor je energieconsumptie. Hoe sneller je rijdt, hoe hoger het verbruik. Dit is een van de meest bekende tips, maar tegelijkertijd ook een hele effectieve.
2. Rijd een constante snelheid
Probeer zoveel mogelijk constante snelheden te rijden. Voorkom scherpe acceleraties en hard remmen en maak op snelwegen en provinciale wegen gebruik van cruise control.
3. Slim vaart minderen door regeneratief te remmen
Laat je auto waar mogelijk uitrollen en gebruik regeneratief remmen om energie terug te winnen. Regeneratief remmen benut de energie die normaal gesproken verloren zou gaan bij ‘conventioneel remmen’ door deze om te zetten in elektrische energie en terug te sturen naar de batterij. Dit bevordert de efficiëntie van de auto én vermindert de slijtage van de traditionele remmen. Win-win dus! Steeds meer EV’s beschikken over deze technologie.
4. Kijk en denk vooruit
Goed anticiperen in het verkeer is van groot belang. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook om energiezuinig te kunnen rijden. Houd voldoende afstand van de auto voor je om te voorkomen dat je plots op de rem moet. Op deze manier kun je langer op een constante snelheid rijden. Door voldoende vooruit te kijken (én te denken) zie je kruisingen, rotondes, stoplichten en andere verkeerssituaties tijdig aankomen en kun je optimaal gebruikmaken van regeneratief remmen en uitrollen.
5. Ga slim om met klimaatbeheersing
De verwarming en de airconditioning verbruiken veel energie. Klimaatbeheersingssystemen zijn belangrijk voor het comfort, maar beperken tegelijkertijd de actieradius. In plaats van de hele auto te verwarmen is het meestal een stuk efficiënter om alleen de stoelverwarming aan te zetten.
Staat je EV aan de laadpaal? Dit is het ideale moment om je auto te koelen of te verwarmen. Op deze manier verbruikt je auto namelijk de energie van de laadpaal en niet van je accu.
6. Activeer de eco-stand
De meeste EV’s beschikken over een speciale eco-stand om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Door de eco-stand te activeren worden onder andere de rijeigenschappen van het voertuig en de instellingen van de klimaatbeheersing aangepast om energie te besparen. Door te rijden in de eco-stand lever je wat in op comfort, maar zo zorg je er mogelijk wel voor dat je op je bestemming aankomt zonder onderweg een laadstop te maken.
7. Check je bandenspanning
De juiste bandenspanning is essentieel voor het optimaliseren van de actieradius van je EV. Correct opgepompte banden verminderen de rolweerstand en zorgen ervoor dat je zuiniger rijdt. Veel bekende bandenfabrikanten geven aan dat het verstandig is om tenminste één keer per maand de spanning te controleren.
Tip: ga je bijvoorbeeld eens per maand met je auto door de wasstraat? Maak er dan een gewoonte van door dit te combineren met een bandencheck! Een kleine moeite, maar het levert wel degelijk wat op.
8. Kies de zuinigste route
Niet snel, maar zuinig van A naar B! Google Maps en andere navigatieapps bieden je steeds vaker de optie om tegen een zo laag mogelijk verbruik op je eindbestemming aan te komen. Slim als je het maximale uit de accu van je EV wil halen!