Incl. BTW.Excl. BTW.

Kom je bij ons werken? Bekijk hier de vacatures.

Op vakantie met de auto: #1 Buitenlandse milieuzones

Op vakantie met de auto: #1 Buitenlandse milieuzones

Europa kent tal van milieuzones in verschillende landen, regio’s en steden, wat belangrijk is om te weten als je met een leaseauto op vakantie gaat. Elke locatie heeft zijn eigen specifieke regels, die soms zelfs per regio of stad kunnen verschillen.

Voorkom onaangename verrassingen door voorafgaand aan je vakantie grondig te informeren over de milieuzones op jouw bestemming. Dit artikel biedt een overzicht van de verschillende milieuzones in diverse landen:

Duitsland

Meer dan 50 steden in Duitsland hanteren milieuzones waarvoor een milieusticker (Umweltplakette) verplicht is om toegang te krijgen tot hun stadscentra. Deze zones worden duidelijk gemarkeerd met borden. Nederlandse leaseauto’s moeten ook zo’n milieusticker hebben. De sticker is gekoppeld aan je kenteken, dus als je van leaseauto wisselt, moet je een nieuwe sticker aanschaffen. De ANWB biedt de mogelijkheid om de sticker online te bestellen voor €15,45. Rijden zonder deze sticker kan resulteren in een boete van ongeveer €80,-.

Aanvullende informatie & online bestellen milieusticker op de website van de ANWB

Wat moet je verplicht bij je hebben in je leaseauto in Duitsland?

Naast de milieuzones, dien je in Duitsland verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een verbanddoos in je leaseauto te hebben.

België

In Antwerpen geldt voor de hele binnenstad en Linkeroever een lage-emissiezone, waar de meest vervuilende auto’s niet mogen komen. Je hoeft geen sticker te tonen om aan te tonen dat je leaseauto aan de normen voldoet.

Controleer hier of jouw leaseauto Antwerpen in mag

Wat moet je verplicht bij je hebben in je leaseauto in België?

Voor jouw leaseauto in België zijn de volgende items verplicht aan boord te hebben: een gevarendriehoek en veiligheidshesjes.

Frankrijk

Er is een kans dat je door een milieuzone rijdt in Frankrijk, aangezien alle Franse steden zelf een milieuzone kunnen instellen, tijdelijk of permanent.

Het is daarom aan te raden om de milieuzones van tevoren te controleren en indien nodig een milieusticker te bestellen. Dit kost €4,76 en voorkomt een boete van €68,-. Let op! Je kunt deze stickers alleen via de officiële website bestellen, dus bestel ze niet ergens anders! Betaling kan alleen met een creditcard, en de levertijd is vier tot zes weken.

Wat moet je verplicht mee in je leaseauto in Frankrijk?

In Frankrijk dien je verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in je leaseauto te hebben.

Italië

Italië kent een diversiteit aan regels die per stad en gebied sterk kunnen verschillen, wat soms ingewikkeld kan zijn. Veel Italiaanse steden en bepaalde regio’s hebben milieuzones ingesteld, bekend als Zona a Traffico Limitato (ZTL), om luchtvervuiling te verminderen. De specifieke regels voor deze zones kunnen complex zijn, met hoge boetes als gevolg. Vaak wordt er gebruik gemaakt van camerasystemen voor handhaving. De ANWB adviseert daarom grondig te onderzoeken welke regels van toepassing zijn in jouw vakantiegebied, vooral in Toscane. Let goed op de onderborden die de regels aangeven.

Boetes voor overtredingen liggen doorgaans rond de €80,- en het kan enige tijd duren voordat deze worden opgelegd. Als je bijvoorbeeld geen parkeerplaats kunt vinden en meerdere keren door camera’s wordt geregistreerd, kun je per keer een boete ontvangen.

Steden met milieuzones zijn onder andere Rome, Bologna, Bolzano, Brixen, Lucca, Florence, Pisa, Triëst, Turijn en Verona. Ook in regio’s zoals de Aosta-vallei, Toscane en Trentino zijn milieuzones van kracht. De mogelijkheid om een milieusticker online te bestellen of bij een lokale kiosk aan te schaffen verschilt per stad en regio. De kosten voor milieustickers beginnen bij €5,-.

De website van de ANWB voorziet je van alle informatie

Wat moet je verplicht mee in je leaseauto in Italië?

In Italië dien je altijd een gevarendriehoek en veiligheidshesjes bij je te hebben in je leaseauto.

Spanje

Madrid en Barcelona hebben elk hun eigen regels voor lage-emissiezones. In Madrid zijn permanente zones ingesteld, zoals ZBEDEP Centro en ZBEDEP Plaza Elíptica, waar alleen voertuigen met een milieusticker mogen rijden. In Barcelona geldt een permanente milieuzone van maandag tot vrijdag, die alleen toegankelijk is voor Spaanse voertuigen met een geldige Spaanse milieusticker of voertuigen met een langetermijn- of dagvergunning. Het is belangrijk op te merken dat buitenlandse milieustickers in Barcelona niet geldig zijn.

Wat moet je verplicht mee in je leaseauto in Spanje?

Voor jouw leaseauto in Spanje zijn de volgende items verplicht aan boord te hebben: een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reservewiel, thuiskomertje of bandenreparatieset.

Overige landen

Plan je een reis naar een andere bestemming? Raadpleeg de ANWB-website voor gedetailleerde informatie over milieuzones in verschillende landen en regio’s.

Copyright © 2024 - Blankert Shortlease

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing